כל מה שרציתם לדעת על אסבסט
מתי הפך חומר האסבסט לחומר מסוכן? ממה מורכב אזבסט ולמה הוא נחשב לכל כך מסוכן לבריאות? מהו חוק האסבסט וכיצד הוא משפיע על איכות החיים של כולנו? על כך ועוד בשורות הבאות.
מהו אסבסט ?
אסבסט הוא למעשה שם כולל למגוון לקבוצת מינרלים טבעיים בעלי מבנה גבישי. גבישים אלו מורכבים מסיבי אסבסט דקים וארוכים. סיבים אלו נחשבו לאורך שנים כבעלי תכונות ייחודיות, דבר אשר הפך את חומר האסבסט לאחד מחומרי הבניה הפופולאריים והנפוצים ביותר בארץ וברחבי העולם. בין יתרונות החומר ניתן היה למצוא את עמידותו בפני אש, חום, קורוזיה, מפגעי סביבה ומזג אוויר ועוד. כמו כן, חומר האזבסט נודע בחיי מדף ארוכים, בידוד אקוסטי ותרמי, ובכך הפך לחומר הבנייה הפונקציונאלי, הזול והמשתלם ביוצר לצרכי קירוי וסיכוך.
בסוף שנות ה-80 של המאה החולפת החל להתעורר חשד כי חומר האסבסט מכיל חומרים המסכנים את בריאות האדם, וממחקרים מקיפים שנערכו אודות החומר התגלה קשר ישיר בין השפעת סיבי האסבסט על התפרצות מחלות סרטון נשימתיות. בסוף המאה החולפת הוכרז חומר האזבסט כחומר מסוכן, ומאז ועד היום מתבצעות פעולות שונות לפירוק החומר מתוך מבנים ומיכלים וכמו כן נאסר השימוש בחומר אזבסט במסגרת בנייה חדשה.
מהו חוק האזבסט?
בשנת 2011 חוקק במדינת ישראל חוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק. חוק זה נועד לאסור את השימוש בחומר האסבסט בבנייה חדשה, וכמו כן, הוא נועד לצרכי הרחקת חומר זה מכלל המבנים בהם הוא נמצא בשימוש עד לשנת 2021. כחלק מאכיפת החוק נקבעו תקנות בכל הקשור לאופן ביצוע עבודות פירוק ופינוי לוחות אסבסט ממבני ציבור, תעשייה ומגורים.
פירוק אזבסט
פירוק אזבסט הינו הליך מקצועי המיושם על ידי חברות העומדות בכל תקנות החוק. חברות אלו הן בעלות רישיון מיוחד המונפק להן על ידי המשרד לאיכות הסביבה לצורך ביצוע פעולות פירוק אזבסט ברחבי מדינת ישראל. הליך הפירוק כולל בין היתר התייחסות נקודתית לסכנות הנלוות להליך הפירוק והפינוי, הטמנת פסולת אסבסט במקומות המיועדים לצורך כך, החזקת ציוד המשמש לצרכי פירוק ופינוי ועוד.